Sıkça Sorulan Sorular

Taşıt tanıma sistemi, dünya genelinde dağıtım firmalarının kullandığı teknolojinin adıdır. Yakıtmatik ise TotalEnergies ve M Oil istasyonlarından alabileceğiniz taşıt tanıma sistemi hizmetidir. Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ise 1 Ocak 2025 tarihi itibari ile vergiye tabii tüm ticari işletmelere zorunlu olacak olan ve dönüşümü tamamlanacak olan yeni taşıt tanıma teknolojisidir. Akaryakıt harcamalarını gider olarak göstermek isteyen tüm işletmeler Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ni bir dağıtım firmasının taşıt tanıma sistemi ile birlikte kullanmak zorundadır. Siz de bu avantajlardan faydalanmak için "Hemen Başvur"a tıklayın!

OYAK (Ordu Yardımlaşma Kurumu)' ın 2020 yılında iştirak ettiği, 1992 yılından beri uluslararası enerji şirketi Total S.A.'nın bünyesinde Türkiye'de faaliyet gösteren TotalEnergies İstasyonları, faaliyetlerine OYAK enerji sektörü şirketi olan Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş. çatısı altında devam etmektedir. Aynı tarihten itibaren M Oil markası da Güzel Enerji Akaryakıt A.Ş. çatısı altında faaliyetlerine devam etmektedir.

Evet. TSK Mehmetçik Vakfı akaryakıt istasyonlarından yapacağınız alışverişlerle kahraman gazilerimize ve aziz şehitlerimizin ailelerine destek olabilirsiniz. TotalEnergies – Mehmetçik Vakfı İstasyonlarımızın listesi; TotalEnergies TSK Mehmetçik Vakfı Başakşehir İstasyonu – İstanbul TotalEnergies TSK Mehmetçik Vakfı Kurtköy 1 İstasyonu – İstanbul TotalEnergies TSK Mehmetçik Vakfı Kurtköy 2 İstasyonu – İstanbul TotalEnergies TSK Mehmetçik Vakfı Kurtköy 3 İstasyonu – İstanbul TotalEnergies TSK Mehmetçik Vakfı Maslak İstasyonu – İstanbul TotalEnergies TSK Mehmetçik Vakfı Yenişehir İstasyonu – İstanbul TotalEnergies TSK Mehmetçik Vakfı Etimesgut İstasyonu – Ankara

UTTS mükelleflerinin en geç 31.12.2024 tarihine kadar UTTS'ye geçişlerini eksiksiz biçimde tamamlamaları zorunludur.

UTTS sistemi vergiye tabii tüm ticari işletmeler için zorunludur.

UTTS sistemine geçmeyen şirketler, ciddi para cezaları ve yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Ayrıca vergi avantajlarından ve devlet teşviklerinden de yararlanamayacaklardır.

UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarında, taşıtın plakasına ilişkin bilgiler YN Pompa ÖKC’ye otomatik olarak iletilecek ve UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren bilgiyi ihtiva edecek şekilde ÖKC fişi düzenlenecektir. 01.01.2025 tarihinden itibaren, TTB taktırma zorunluluğu getirilen taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler 213 sayılı Kanunun 227’nci maddesine istinaden vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacaktır.

Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtların akaryakıt tüketimlerinin gider olarak kaydedilebilmesi için bu taşıtlara TTB monte edilmiş olması ve taşıtların akaryakıt alımlarının UTTS üzerinden gerçekleştirilmesi zorunludur. Zorunluluk kapsamında olmayan taşıtlara da ihtiyari olarak TTB monte ettirilebilir. Taşıtın sahipliğinin, kullanım hakkının veya taşıtın plakasının değişmesi durumlarında, taşıta takılı olan TTB’nin taşıtın yeni sahibi veya işletmecisi tarafından değiştirilmesi gereklidir.

UTTS mükellefleri ve paydaşları Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne kaydolurlar. Taşıt sahipleri ve akaryakıt istasyonu işleten mükellefler UTTS donanımlarına ilişkin montaj taleplerini UTTS platformu üzerinden Darphane’ye bildirirler. Darphane tarafından yetkilendirilmiş olan Yetkili Montaj Firmaları Darphane’den temin edecekleri UTTS donanımlarını taşıtlara ve akaryakıt istasyonlarına monte ederler.

Türkiye genelindeki tüm TotalEnergies ve M Oil istasyonlarından indirimli akaryakıtınızı alabilirsiniz.

Bireysel araç sahipleri sisteme geçişte zorunlu tutulmayacaktır. Ancak, bireysel araç sahipleri de UTTS’nin sunduğu avantajlardan yararlanmak için gönüllü olarak sisteme kayıt yaptırabilirler. Yakıtmatik'in sağladığı yakıt tasarrufu ve güvenlik gibi faydalardan bireysel araç sahipleri de yararlanabilir.

İndiriminiz, hizmet almış olduğunuz istasyonun dahil olduğu bölgenin resmi pompa satış fiyatı üzerinden hesaplanır.

Firmanızın beyanı doğrultusunda bilgileri verilen araçlarınıza ait kartlar programlanarak firmanıza gönderilmektedir.

Taşıt Tanıma Sistemlerinde, yakıt alımı sonrası tarafınıza üzerinde anlık alım bilgilerinin olduğu, mali değeri olmayan bir fiş verilir. Alınan yakıtların faturaları 10 günde 1, ayda 3 kez kesilir ve e-fatura veya e-arşiv fatura olarak tanımlı mail adresinize gönderilir.

Evet alabilir. Ancak bu alışverişin Yakıtmatik sistemi ile bir bağlantısı olmadığından yapılan alışverişin ödemesi o anda istasyona yapılmalıdır.

İş makinaları ve jeneratörler de Yakıtmatik sistemine dahil edilebilir.

Her ayın 10., 20. ve son günü olmak üzere firmanıza ayda 3 fatura kesilir.

Yakıtmatik ile akaryakıt alımlarınıza dair, tarih, saat, alınan yakıt cinsi, alınan yakıt miktarı (LT), alınan yakıt tutarı (TL), yakıt alınan istasyon gibi bilgilere online olarak ulaşabilirsiniz.

Sisteme kayıt esnasında tarafınıza gönderilen veya sonrasında yapacağınız yeni kart talepleriniz için herhangi bir bedel ödenmez. Tüm kartlarımız ücretsizdir.

Yakıtmatik müşterilerimize sağladığımız sistem avantajları yanında indirimli akaryakıt hizmeti sunuyoruz.

EPDK mevzuatına göre taşıt tanıma sistemleri yalnızca motorin ve benzin alımlarını kapsar.

Yakıtmatik sisteminde araç sınırlaması getirilmemiştir. Sisteme 1 veya 1'den fazla araç tanımlayabilirsiniz.

Yakıtmatik sistemi binek ve ticari araçlardan traktörlere, kamyon,tır, iş makinesi ve minibüslerden, otobüslere kadar pek çok araç tipi için uygundur.

Yakıtmatik Sistemine dahil olabilmek için tanımlanması gereken DBS hesabı için çözüm ortaklarımız ; Garanti Bankası , QNB Finansbank, Yapı Kredi Bankası, Ziraat Bankası, TEB, Halkbank, VakıfBank, İş Bankası ve ING'dir. Banka Teminat Mektubu ile çalışacak müşterilerimiz BDDK'ya kayıtlı tüm bankalardan mektup formatımıza uygun olmak koşulu ile e-BTM şeklinde çıkardıkları teminat ile sisteme dahil olabilirler.

Sisteme dahil olmak için 4 ödeme yönteminden birini seçebilirsiniz. (Yakıtmatik kullanımı için şirketimiz adına tanımlanacak hesap tutarı, aylık yakıt tüketiminizi karşılayacak tutarda olmalıdır.) 1) DBS (Doğrudan Borçlandırma Sistemi): Buradaki bankalardan DBS için kredili hesap açtırabilirsiniz. Tanımlanan limitinizden harcanan tutar her fatura döneminde otomatik olarak bu hesabınızdan çekilir. 2) Kredi Kartı: DBS ya da Teminat mektubu gerektirmeden kredi kartınız üzerinden sisteme dahil olabilirsiniz. 3) Teminat Mektubu: Aylık tüketim tutarınız kadar, çalışmakta olduğunuz banka tarafından hazırlanmalıdır. 4) Nakit Blokaj: Anlaşma boyunca aylık tüketim tutarı şirket hesabına EFT veya havale yoluyla yatırılır.

Yakıtmatik sistemi için kurumsal bir müşteri olarak sisteme dahil olmak oldukça basittir. Aşağıda genel olarak sisteme dahil olma sürecinin adımları bulunmaktadır: 1. Başvuru: İlk adım, Web sitemizdeki "Hemen Başvur" sekmesinden başvuruda bulunmaktır. 2. Anlaşma Yapılır: Müşterimiz ve Yakıtmatik yetkilimiz Taşıt Tanıma Sistemine dahil olmak için anlaşır. 3. Filokartlar Gönderilir: Yakıtmatik kartlarımız müşterimize kargolanır. 4. Montaj Yapılır: Taşıt Tanıma Birimi yetkili UTSS Montaj Noktası tarafından araca monte edilir. 5. Eğitim: Müşteriler, Kendilerine tayin edilen Yakıtmatik müşteri temsilcisinden uzaktan eğitim alır. Bu eğitim, müşterilerin sistemi doğru kullanmalarına ve tüm faydalardan yararlanmalarına yardımcı olur. 6. Araç Pompalara Yönlendirilir: Sürücü istasyona gider ve Yakıtmatik pompasına yanaşır. 7. Yakıt Alınır: Pompa depodaki Taşıt Tanıma Birimi ile iletişime geçer. 8. Yakıt Dolum Fişi Basılır: İşlem bitiminde mali değeri olmayan otomatik dolum fişi basılır ve sürücü teslim alır. 9. Fatura Gönderilir: Yakıt tüketimi her ay 10'ar gün arayla müşterimize faturalandırılır. 10. Online Yönetim: Taşıt Tanıma Sistemi ile ilgili tüm işlemleri Yakıtmatik Müşteri Portalı üzerinden kontrol edip yönetebilirsiniz.

Kredi kartı dışındaki tüm ödeme yöntemlerinde şirketinize ait; Vergi levhası, Ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri, imza sahibi kimlik fotokopisi, oda faaliyet raporu istenmektedir.