Benzinle Çalışan Arabaların Sorunları ve Çözümleri
Benzinli arabalar oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Fakat bu araçların pek çok handikapı bulunuyor. Sizin için hazırladığımız bu yazıda söz konusu sorunlardan ve çözümlerinden bahsettik.
Çevresel Sorunlar
Benzinli arabalar mükemmel çalıştığında bile çevreye olumsuz etkileri bulunur.
Benzinle çalışan arabaların petrol sızıntısı olasılığından hava kalitesini düşürmeye ve CO2 seviyelerini artırmaya kadar birçok zararlı etkiye neden olabileceğini bir süredir biliyoruz. Yapılarından egzozlarından çıkan emisyonlara kadar neredeyse her aşamada tehlike oluştururlar.
Dizel karşısındaki çevresel etkisi değişebilir, ancak elektrikli araçlar burada oldukça net bir galip gibi görünüyor.
Elektrikli bir araç kullanmanın dünya genelinde emisyonları azalttığı gösterilmiştir ve bu sayı, elektriğimizin giderek daha fazlasının yenilenebilir kaynaklardan gelmesiyle artmaya devam edecektir.
Daha fazla eyalet ve ülke, benzinli arabaların üretimini azaltmaya yönelik önlemler almaya başladıkça, belki de yakında eskimiş sayılabilecekler.
Yağ Pompası Arızaları
Yağ pompası, aracınızın motorunun ana itici güçlerinden biridir ve yağın döner yataklar ve pistonlara dolaşımını sağlar.
Yağ pompaları çeşitli nedenlerle arızalanabilir ve performansları genellikle düzensiz yağ değişimleri, motora uygun olmayan yağ kullanımı veya yağı motor içinde düzgün bir şekilde hareket ettiren diğer sorunlar tarafından engellenebilir.
Benzinli arabalarla karşılaştırıldığında Tesla gibi elektrikli arabaların yağ değişimine ihtiyaç duymadığını belirtmek önemlidir.
Eğer yağ pompası düzgün çalışmıyorsa muhtemelen ilk belirti muhtemelen düşük yağ basıncını gösteren gösterge panelinizde bir uyarı olacaktır. Motorunuzun sıcaklığı da artabilir çünkü yağ dolaşımındaki azalma, motor bileşenleri arasındaki sürtünmeyi artırarak artan bir ısı miktarına neden olabilir.
Başka bir belirti, genellikle hidrolik kaldırıcılar tarafından neden olunan motorunuzdaki bir tokat sesidir. Uygun bir şekilde yağlanmadıklarında bu kaldırıcılar gürültü yapabilir ve düzensiz çalışırken eşitsiz bir şekilde aşınabilir.
Bu ses genellikle aracınız duruyorken bile duyulabilir – duyarsanız hidrolik kaldırıcılara zarar verebilecek pahalı bir onarımı önlemek için en kısa sürede bakım yaptırmanızı tavsiye ederiz.
Eski Motor Yağlarının Birikmesi
Eski motor yağı, genellikle ‘yağ çamuru’ olarak bilinir. Bu yağ kontaminantlarla birleşebilir veya oksitlenebilir ve motorunuzu kaplayan bir viskoz birikim haline gelebilir. Bu durum hem yağ seviyesini azaltır hem de motor içinde yağ akışını engeller ve bileşenler üzerinde stres yaratır.
Yağ birikimi kötü yağlamadan önemli parçaların hasarına kadar bir dizi motor sorununa neden olabilir. Dikkatsiz bırakılırsa bu sorunlar pahalı onarımlara yol açabilir.
Bu nedenle düzenli yağ değişimleri ve filtre değişimleri, aracınızın düzgün çalışmasını sağlamak için yapabileceğiniz en temel şeylerden bazılarıdır.
Motor Detonasyonu
Uzun süreli motor detonasyonu, silindirlerin zamanlamasını bozan motordaki aşırı ısı veya basınç nedeniyle ortaya çıkan bir sorundur. Eğer motorunuz vuruyorsa ciddi etkilere neden olabilir bu da bujilerinizin, pistonlarınızın, contalarınızın ve çekiç çubuk rulmanlarınızın zarar görmesine neden olabilir.
Motor vurmasına yol açabilen bir dizi neden vardır. Özellikle aracınızın yüksek oktanlı benzin gerektiriyorsa düşük kaliteli yakıt bu duruma neden olabilir.
Araçta aşırı ısınma gibi motor ısısına çok fazla neden olan sorunlar da vurmalara yol açabilir, bu da bozuk bir hava kontrol sistemi veya sıcak bujiler gibi sorunlara neden olabilir.
Bujilerin Aşınması
Bujiler, aracınızın motorundaki yanmayı başlatan parçalardır. Bu parçalar motorunuzun gücünü başlatır. Eğer bujileriniz çok aşınırsa daha zayıf bir kıvılcım üretebilir ve motorunuzun çalışmamasına neden olabilir. Aşınmış bujiler aynı zamanda aracınızın verimliliğini azaltabilir ve yeterince aşınırsa ciddi hasara neden olabilir.
Aşınmış bujiler özellikle eski tip araçlarda sıklıkla görünen bir sorundur.
Aracınızın kullandığı bujilerin türüne bağlı olarak genellikle 30.000 ile 100.000 mil arasında değiştirilmeleri gerekecektir.
Hatalı veya Hasarlı Oksijen Sensörü
Oksijen sensörleri, aracınızın motorundaki oksijen ve benzin oranını belirler. Bazen sensörler sadece bir arıza yaşar veya zamanla yağ külü ve kükürt gibi yanma yan ürünleri ile örtülebilir.
Sensörünüzün motorunuzdaki oranı yanlış okuması durumunda ses ve hatta karbon monoksit emisyonuna neden olabilir. Bu durum aracınızın emisyon testini geçememesine ve sizi zararlı tozlara maruz bırakmasına bile yol açabilir.
Arızalı bir oksijen sensörü, check-engine ışığınızın yanmasına neden olmalıdır. Genellikle her 60.000 ila 90.000 milde veya aracınızın on beş yılın üzerinde olduğu durumlarda her 45.000 milde değiştirilmesi gerekecektir.
Motor Yağının Yanması
Benzinli aracınızın çalıştığı sırada yağ tüketmesi normaldir, ancak performansı için kötü bir işaret olabilecek bir nokta da vardır.
Aracınızın ne kadar yağ kaybettiği aracınızın türüne ve benzinli motorun türüne bağlı olarak değişecektir – genellikle yağ değişimleri arasında bir kuart kadar yağ kaybetmeyi bekleyebilirsiniz.
Fazla yağ tüketimi durumunda yağ iç motorunuza ya içten ya da dıştan yanabilir. Motor yağı, aşınmış contalar veya supap gövde kapakları gibi nedenlerle içten yanabilir. Bu durum, motorunuzdaki yağı motorunuzun yakıt kaynağıyla birleştirerek içten yanmasına neden olan aşınmış contalar veya supap gövde kapakları gibi nedenlerden kaynaklanabilir.
Bu sadece motorunuzdaki yağ miktarını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda motorunuzun performansı için uzun vadeli sorunlara da yol açabilir. Motorunuzun içten yanma odasındaki yağın birleşmesinin bir işareti olan bu durumu fark ederseniz bir an önce bir tamirciye gitmelisiniz.
Sonuç olarak; benzinle çalışan arabalarda görülebilecek pek çok sorun vardır. Araçların bakımını düzenli bir biçimde yaparak bu sorunları önlemek mümkündür.