Doğrudan Borçlanma Sistemi (DBS) Nedir?
25.10.2024

Doğrudan Borçlanma Sistemi (DBS) Nedir?

Doğrudan borçlanma sistemi nedir, nasıl kullanılır gibi sorular internet ortamlarında sık şekilde araştırılır. Ürün ve hizmet satışı yapan firmaların hepsi, alım ve satım işlemlerinin devamlılığı için nakit akışına ihtiyaç duyar. Nakit ihtiyacını karşılamak için farklı kredi ürünleri tercih edilir. 

Doğrudan Borçlanma Sistemi Ne İşe Yarar?

Doğrudan Borçlandırma Sistemi, geniş müşteri ve bayi kitlesine sahip olan firmaların satışlarında fatura tahsilatlarını otomatik olarak gerçekleştiren bir nakit yöntemi sistemidir. Firmaların muhasebe sistemlerine uyumlu şekilde çalışır. Sunulan bu hizmetten geniş bayi ağına sahip olan tüm firmalar yararlanabilir. Distribütör ya da bayi şeklinde satış yapan firmaların alacaklarını ana firmalar için tahsilat garantisi sunar. Alacakların senet ya da çek şeklinde yönlendirme yapılmayan ve geniş müşteri kitlesine sahip olan firmalar için avantajlı bir sistemdir.

Fatura girişi yapıldıktan sonra, bayi hesapları üzerinden ödemenin gerçekleşmemesi durumunda finans kurumu ödemenin yapılacağınadığına dair garanti verir. Anlaşmalı olarak çalışılan finans kurumu, fatura vade tarihi geldiği zaman borçlu olan kişinin banka hesabını kontrol eder. Borçlu olan tarafın hesabında yeterli bakiye olmaması durumunda, kredi kullandırarak fatura bedelinin ödenmesi sağlanır. Tüm bu işlemler otomatik olarak yapılır. İşlemlerin hepsinde finans kurum ana firmaya garantör olur. 

Doğrudan Borçlanma Sistemi Avantajları

Doğrudan borçlanma sistemi ana firma ve bayi için farklı avantajlar sunar. Ana firma için avantajlar şu şekildedir;

  1. Muhasebe ile uyumlu çalışılması, hata payının en aza indirilmesini sağlar,

  2. Sistem kapsamında bulunan bayilerden zamanında tahsilat yapılmasını sağlar,

  3. Ödemeler ile ilgili olan işlemlerin raporları kolay şekilde takip edilir, 

  4. Tahsilat işlemlerinin otomatik olarak yapılması zamandan tasarruf sağlar,

  5. Çek ve sene gibi belgeleri muhafaza edilmesi konusunda takip maliyetlerininmaliyelerinin ortadan kalkmasını sağlar,

  6. İade ve borç faturalarının sisteme işlenmesine imkan sunar,

  7. Tahsilatların tek bir hesap üzerinde toplanması, nakit akışının düzenli şekilde takibinin yapılmasını sağlar.

Doğrudan borçlanma sisteminin bayiye sunduğu avantajlar ise şunlardır;

  1. Faturalı ödemelerin takibinin kolay şekilde yapılması,

  2. Kredi limitlerine artış yapılabilmesi mali sıkışıklıkların daha kolay bir şekilde atlatılmasını sağlar, 

  3. Teminat mektubu gibi komisyonların maliyetinden kurtarır,

  4. Ana firmaya yapılacak ödemeler için açıla kredi limiti ödeme kolaylığı sağlar,

  5. Çek ve senet gibi belgelerin takibinin kolay şekilde yapılması iş yükünü ve maliyeti en aza indirir,

  6. TL kredi hesaplarında bayilere uygun şekilde faiz oranlarında indirim yapılır.

Doğrudan Borçlanma Sistemi Nasıl Kullanılır?

Doğrudan borçlanma sistemi nedir sorusuna cevap verirken nasıl kullanılacağına ilişkin bilgilere ulaşılır. Sisteme giriş yapmak isteyen firmalar ile çalışma prensipleri ve data alışverişi konusunda en uygun çalışma planı belirlenir. Firmanın doğrudan borçlanma sistemi sözleşmesi imzalaması sonrasında bayilerden yetki belgeleri alınır. Bayilere ihtiyaç duyulan kredi limitleri verilir. Fatura tutarı, vadesi geldiği zaman ana firmaya ödenecek şekilde kredi limitleri bloke edilir. Bloke edilen kredi limitleri sayesinde ödemeler garanti altına alınmış olur. Peşin ya da vadeli alımlarda ödeme zamanı firmanın hesabında yeterli bakiye olup olmadığı kontrol edilir. Yeterli bakiye var ise; ana firmaya ödeme yapılır. Bakiye yetersiz ise; finans kurumu tarafından kredilenerek ödeme sağlanır. Kredi üzerinden fatura ödemesi yapılır ise geri ödeme için 90 günlük bir süre tanımlanır. 

Doğrudan Borçlanma Sistemi Muhasebe Kayıtları

Doğrudan borçlanma sistemi hizmetlerinden faydalanmak isteyen firmalar, muhasebe ile entegre şekilde çalışır. Ana firma sahip olduğu muhasebe sisteminde herhangi bir değişiklik yapmak zorunda değildir. Finans kurumu, firmanın muhasebe sistemine uyum sağlar. Firmaya uyumlu şekilde çalışma gösterilerek kolaylık sağlanması amaçlanır. Doğrudan borçlandırma muhasebe kaydı düzenli olarak güncellenir. Anlık ve güncel bilgilerin depolanmasından dolayı ana firma herhangi bir sorun yaşanıp yaşanmadığını kontrol altında tutabilir. 

Doğrudan borçlanma sisteminin muhasebe ile entegre olmuş şekilde çalışması, hata payının en aza indirilmesini sağlar. Sistemin ana firmaya sağladığı en büyük avantajlardan biridir. Firmalar, alacak konusunda bireysel çalışmalarda büyük sorunlar yaşayabilir. Geniş bayi ve müşteri portföyü, işlemler sırasında aksaklıklar yaşanmasına neden olabilir. Ödemelerin çek ve senet üzerinden yapılmaması, nakit akışının karışmasına yol açtığı görülür. Geniş kitleler ile çalışan firmalar, zamandan ve iş gücünden tasarruf etmek için bu sistemi tercih eder. Muhasebe kayıtlarının uyumlu şekilde çalışması, firmaların sisteme güven duymasını sağlar. Sunduğu avantajlar ile yaygın şekilde kullanılan bir sistemdir. 

Doğrudan Borçlanma Sistemi ile Nakit İhtiyacına Hızlı Çözümler

Finans kurumlarının sunduğu hizmet, nakit ihtiyaçları için anlık çözümler sunar. Bayi ve ana firma için sunulan avantajlar değerlendirildiği zaman oldukça avantajlı bir sistemdir. Uygulamalar sırasında, firma ihtiyaçlarına uygun şekilde çözümler üretilebilir. Faturaların tahsili yapılırken sadece Türk Lirası değil aynı zamanda çevrilebilir döviz türleri de kullanılabilir. Alacak tahsilatların riske atılmadan güvenli şekilde tahsis edilmesi sağlanır. Garantili tahsilat imkan sunan sistem, geniş bayi ağı olan firmalar tarafından tercih edilir. Sadece ana firma için değil alt bayiler içinde kolaylık sunan bir uygulamadır. 

Doğrudan borçlandırma sistemi nedir sorusu için verilecek cevap oldukça kolaydır; bayi ya da distribütörlük şeklinde çalışma prensibine sahip olan firmaların alacaklarına garanti veren ödeme sistemidir. Firmanın çalışmalarına devam edebilmesi için alacakların temin edilmesi gerekir. Para akışında yaşanan sorunlar, firmanın ekonomik olarak sorun yaşamasına yol açar. Ekonomik sorunların yaşanmasının ardından iş gücünde azalma yaşanırken zamanda da kayıp olur. Ticari işlerde yaşanan sorunların hepsi birbirini tetikler. Oluşma ihtimali olan sorunların önüne geçmek için doğrudan borçlanma sistemine geçiş yapılabilir. Firma kapsamında herhangi bir değişiklik yaşanmadan para akış işlemlerinin daha kontrollü ve düzenli olması sağlanır. 

Doğrudan Borçlanma Sistemi Katkı Payı

Ana firma için faturaların belli kesintilere uğraması gibi yansımaları olurken, bayilerin yapacakları ödemelerde vade farkı ödenmeden ya da uygun oranlarda taksitlendirme imkanı sunar. Çalışmaların yapıldığı finans kurumu farklı imkan ve seçenekler sunabilir. Çalışmalarına uygun olan imkanlardan yararlanmak, bayilerin daha kolay şekilde ödeme yapmasına da yardımcı olur. Hem ana firma hem de bayiler için çeşitli fırsatlar sunan doğrudan borçlanma sistemi, herkes için kolaylık sunar. Doğrudan borçlandırma sistemi mevzuat kapsamında bulunan konular, ana firmayı veya bayiyi zorlamayacak şekilde hazırlanır. Mevzuatta bulunan kredi ile ödeme imkanı, ana firma için büyük bir fırsat sunar. Alacakların gecikmeden tahsis edilebilmesi için kredi limiti tanımlanması bayiler içinde avantajlıdır. Kişisel kredi limitleri dışında bulunan DBS kredi limiti daha rahat şekilde ödeme yapılmasını sağlar. 

Doğrudan borçlandırma sistemi nasıl çalışır konusuna ışık tutan çeşitli cevaplar verilebilir. Ana firma ve bayi için farklı şekillerde cevap verilebilir. Faturaların peşin şekilde ödenmesine imkan sunulur. Alacakların gününde tahsilatı gerçekleşir ve gecikme yaşanmaz. Bayiler için tanımlanan kredi limitleri, alacakların tahsilatı konusunda garanti sunar. Muhasebe verilerinin otomatikleşmesi, raporlara daha kolay şekilde erişilmesini sağlarken firmanın muhasebe kısmında rahatlama sunar. İnteraktif olarak faturaların anlık takibinin yapılması en büyük avantajları arasında yer alır. Hizmetlerin avantajlar sunması, firmaların daha çok ilgisini çeker.