Brent Petrol Nedir?
Brent petrol tatlı petrol türüdür. Asıl olarak Kuzey Denizi'nden çıkartılır. Londra Brent ya da diğer adıyla Brent Blend olarak da bilinir. Petrol piyasası brent petrol bazında yürütülür.
Haklarının çıkaran şirkete ait olması sebebiyle, onun tarafından "Brent Goose" ismini almış olup, içeriğinde tam olarak %0,37 oranında sülfür bulunur ve bu durum da Brent Petrol'ün işlenmesi daha basit olan “tatlı petrol” sınıfında yer almasını sağlar.
Küresel ekonominin en önem arz eden, kıt kaynaklarından sayılan Brent Petrol, Teksas Ham Petrolünün ardından Dünyadaki en kaliteli ve çok değer biçilen petrol çeşididir. Ekonomik, siyasi ve sosyal gündemde meydana gelebilecek herhangi gelişmelerden hızlı bir biçimde etkilenmektedir.
Brent Petrol Hangi Bölgelere Hitap Eder?
Dünya çapında enerji piyasalarının en önemli karşılaştırmalarından biridir ve Avrupa, Afrika ve Orta Doğu bölgesindeki petrol üreticilerinin fiyatlandırmasının temel alındığı bir petrol türüdür. Brent Petrol, North Sea'daki Brent, Forties, Oseberg ve Ekofisk (BFOE) gibi farklı kalitelerdeki petrol ürünlerinin birleştirilmesi ile oluşur.
Brent Petrol, Brent Petrol Endeksi'ne dayalı olarak işlem görür ve fiyatı New York Mercantile Exchange (NYMEX) ve Intercontinental Exchange gibi en büyük sayılan enerji borsalarında belirlenir. Brent Petrol, WTI Petrol gibi öteki benchmark'lardan farklı olarak, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu bölgelerindeki petrol talebinin yanı sıra, dünya petrol piyasalarının genel durumunu ve global ekonomik koşulların etkisini de yansıtmaktadır.
Petrol Nedir?
Petrol, katı, sıvı veya gaz halindeki bir fosil yakıt türüdür. Bitkisel ve hayvansal atıkların yüz milyonlarca yıl önce yer altında basınç ve ısı altında biriken ve kayadan oluşan maddelerin sentezlenmesi sonucu oluşan bir karbonhidrat kaynağıdır. Petrol, enerji üretimi, taşıma ve birçok endüstriyel uygulamada kullanılır. Petrol fiyatları dünya çapındaki arz ve talebin yanı sıra politik ve jeopolitik riskler, ekonomik büyüme oranları ve para birimi değerlerinin değişmesi gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Petrol Nerelerde Kullanılır?
Petrol, fosil yakıt olarak tanımlanan yeraltı kaynaklarından birisidir.
Fosil yakıtlar başlıca söylemek gerekirse enerji üretiminde kullanılır. Dünya üzerinde petrol, sanayi, enerji tüketimi, motorlu araçların çalıştırılması, havacılık ve uzay çalışmalarında, askeri alanlarda kullanılmaktadır. Ayrıca petrol denildiği zaman aklımıza yalnızca yeraltından çıkan sıvı değil, o sıvı sayesinde üretimi sağlanan birçok ürün de gelmelidir.
Sanayi alanında petrolün payı olabildiğince fazladır. Özellikle ısıtma işlemleri sırasında petrol kullanılarak, süreden tasarruf edilebilir.
Askeri alanda, silah ve tank taşıyan araçların kullanımında petrol baskın önem arz etmektedir.
Petrolün en çok kullanıldığı alanlar arasında ise taşımacılık yani benzin ve dizel tercihleri ile çalıştırılan arabalardır. Ancak önümüzdeki 40-50 yıl içerisinde tahmini olarak dizel kavramı tamamen hayatımızdan çıkacağı düşünülmektedir. Petrol bu konuda yavaş yavaş kenara çekilip yerini hibrid araçlara bırakmaya başlamıştır.
Yaklaşık olarak 100 sene gibi bir zamanın öncesinde önemli bir yeraltı kaynağı olmuş ve halen de önemini korumaktadır.
Ağır Ham ve Hafif Ham Petrolün Farkı Nedir?
Ham petrolün ağır veya hafif olarak sınıflandırılması, petrolün yoğunluk miktarına dayanmaktadır. Standartlar Amerikan Petrol Enstitüsü tarafınca koşullandırılmış API yerçekimidir. API gravitesi oranı 10-70 bandı arasında değişkenlik gösterir ve daha yüksek API gravitesi daha hafif ham petrol anlamı taşır. Hafif ham petrolün genel düzeyde yoğunluğu düşüktür ve su üstünde yüzer, tam aksine ağır ham petrolün yoğunluğu diğerine göre oldukça yüksektir ve suda batar. WTI ham petrolü, ondan daha da ağır olan Brent Ham petrole kıyas olarak daha hafif olduğu kabul edilir. Kullanım açısından, hafif ham petrol bu alanda benzin için diğer petrol türlerine bakıldığında daha uygundur, diğer ölçüde ağır ham petrol ise dizel için çok daha uygundur.
Petrolde tatlı ve ekşi arasındaki fark nedir?
Ham petrolün diğer bir söylemle popüler sınıflandırması, ekşi ve tatlı ham olarak iki gruba ayrılmış bulunan halidir. Bu, içinde bulunan kükürt miktarına dayanmaktadır. Yüksek kükürt içeriğini oluşturan yağ daha ekşi görüşle kabul edilirken, daha düşük kükürt içeriğine sahip yağ tatlı olarak kabul edilir.
Brent Petrol Fiyatı Arttı mı?
Brent petrolün 2023 yılı ilk aylarında 82 dolar civarından işlem gördüğünü söylemek mümkün. Fakat tüm dünyayı vuran koronavirüs salgını sebebiyle 20 yılın en düşük fiyatını yaşamıştı.
Koronavirüs tedbirlerinin ilk zamanlarında, petrol piyasalarındaki daralan talep karşısında daha çok düşmesiyle fiyatı son 21 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.
Pandeminin yıkıcı gücünün göstermiş olduğu etkiyle düşüşü devam etmiş olan uluslararası göstergelerin tüm varil fiyatlarını 15,97 dolara çekmesi neticesinde Haziran 1999'dan bu yana en düşük seviyeler görülmüştü.
ABD'nin en temel petrol fiyatı olan Batı Teksas Tipi (West Texas Intermediate) eskiye oranla çok ciddi anlamda büyük değer kaybetmiş ve varil başı 11,06 dolar civarına kadar inmişti.
Petrol Tüketimi Artıyor mu?
Dünya genelinde petrol tüketimi artmaktadır. Nüfus artışı, ekonomik büyüme, endüstriyel ve ticari faaliyetlerin artması gibi faktörler, dünya genelinde petrol tüketiminin sürekli olarak artmasına neden olmaktadır. Ancak son yıllarda enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artması gibi faktörler de petrol tüketiminin artış hızını yavaşlatabilir.
ABD’de Petrol Üretimi ve Tüketimi
ABD, dünya geneline bakıldığında petrol üretimi ve tüketiminde son yıllarda ilk sıralardaki yerini korumaktadır.
2020 Dünya Enerji İstatistik Görünümü Raporu’na bakılarak derlenmiş olan bilgilere göre, uluslararası petrol üretiminde geçen yıllara oranla daha önceki yıllar hesaba katılırsa yüzde 0,1 azalarak günlükte ortalaması 95 milyon 193 bin varil oldu.
Geçen yıllarda tüm dünya genelindeki petrolün % 17,9'u ABD tarafından üretilmiş oldu. Buna göre ABD, 6 yıl üst üste birinciliği bulunan sıralamada dünyanın en fazla petrol üreten ülkesi rekorunu tekrardan göğüsledi.
ABD'nin petrol alanındaki üretimi 2019 yılında bir önceki yıla oranla % 11 artışla günlük 17 milyon 46 bin varile ulaştı. ABD’de petrol üretimi seviyesi 2018'de günlük olarak 15 milyon 360 bin varil civarındaydı.
Rapora göre, küresel olarak petrol tüketimi 2019’un geçen yılına oranla önceki yıla göre % 0,9 artarak 98 milyon 271 bin varil seviyesine çıktı.
ABD'de ise 2018 yılında petrol bazında tüketimi günlükte ortalama olarak 19 milyon 400 bin varil oldu. Buna istinaden ABD geçen yıl tüm dünya genelindeki petrolün % 19,7'sini tek başına tüketti ve tekrardan bu alandaki liderliğini de korumuş oldu..
2018 petrol tüketiminde Çin ise günlükte ortalama olarak 14 milyon 57 bin varille tüm dünya genelinde ikinci sayılırken, onu 5 milyon 270 bin varil tüketim hacmiyle Hindistan izledi.
Savaşlar Petrol Fiyatını Arttırır mı?
Savaşlar veya çatışmalar, petrol üretimi ve ticaretinin bozulmasına veya azalmasına neden olabilir. Bu durum, petrol fiyatlarındaki artışa neden olabilir. Aynı zamanda, savaşın yol açtığı güvensizlik ve belirsizlik de piyasalardaki fiyatların artmasına neden olabilir. Ancak, her savaş durumu farklıdır ve petrol fiyatlarının tepki verme şekli de farklı olabilir. Genel olarak, petrol fiyatlarının savaş zamanında artması beklenir, ancak bu her zaman garanti edilmez.
Bu tarz durumlarda ülkeler arasında çekişmeler yaşanması mümkündür. Geçen yıllarda Rusya ve Suudi Arabistan arasında başlayan gerginlik petrol ücretlerine düşüş şeklinde az da olsa yansıdı. Suudi Arabistan tarafından domine edilmiş olan OPEC ülkeleri geçtiğimiz senelerde dünyanın en kuvvetli petrol ve doğal gaz ihracatçılarından biri sayılan Rusya ile fiyatlar hususunda anlaşmazlık yaşayınca, gittikçe azalan talep sonrasında fiyatların daha da düşmesine neden oldu. Suudi Arabistan 2019 yılı süresince bir günlük süre zarfında ortalama 10 milyon varilin altında üretim sağlamaktayken bu oranı 13 milyon varil civarına çıkaracağını açıklamıştı.